duminică, 8 februarie 2015

Home made Asian food, la wok



Ne plac mancarurile asiatice, gatite la wok. Se-ntampla sa mancam la restaurant sau si mai des, acasa, unde avem ocazia sa experimentam diverse ingrediente si felurite combinatii, cu carne de pui, de vita, cu fructe de mare sau peste. Sunt foarte gustoase, simplu de preparat si sanatoase.
De fiecare data Marius reuseste sa combine in mod fericit, sosurile si ingredientele asiatice, cu taieteii de orez, dar si din cei chinezesti cu ou, taietei pentru wok.

Daca dispui de spatiu si unelte profesionale, de exemplu intr-o bucatarie de restaurant, iti ia aproximativ 10 minute sa prepari o portie; asta fiindca ai o plita larga, flacara potrivita si mai multe wok-uri. 
Acasa ne ia cam o ora, pornind cu pregatitul legumelor, pe rand si terminand cu prepararea mancarii, dar in final ies vreo 6 portii de mancare. 
Iata ce-am preparat ieri (bineinteles, eu mai mult cu curatatul legumelor si povestitul ;-).



Timp de preparare: 1 ora

Ingrediente:

- 1 caserola (600 g) pulpe de pui dezosate (se poate folosi si piept de pui sau carne de vita frageda)
- 2 ardei kapia sau grasi
- 1 punga fasole verde congelata (400 g). Uneori folosim in loc de fasole, 2-3 zucchini.
- 2 morcovi mari
- un sfert de varza rosie, de marime medie
- 1 caserola ciuperci (500 g)
- 1 praz (sau cateva fire de ceapa verde)
- 3 catei de usturoi
- 1 punga taietei pentru wok (sau taietei de orez). Noi am folosit taietei pentru wok, fiindca pe acestia-i aveam in camara. De cele mai multe ori folosim taietei de orez; sunt mai usori, ne plac mai mult.
- ulei de floarea soarelui (pentru uns wok-ul)
- putin unt
- ulei de masline
- otet balsamic rosu
- sos de soia
- sare, piper, boia de ardei dulce
- sos Tabasco sau putin chili (optional, pentru a condimenta mancarea)



Mod de prepapare:

Carnea de spala, se curata de pielite sau grasimi nedorite si se taie fasii. Toate legumele se spala si se curata de coaja sau pielite (ciupercile).
Ardeii, morcovii si varza se taie fasii subtiri. Prazul se taie rondele sau bastonase subtiri, dupa preferinta. Ciupercile se taie bucati daca sunt mari, daca nu, se pot pune intregi.
Toate aceste operatiuni se pot face de la inceput, astfel incat sa avem legumele gata pregatite, fie se pot face pe rand, pe parcursul pregatirii preparatelor la wok. Fiecare alege cum sa faca, dupa indemanare si pricepere.

Carnea se stropeste cu putin ulei de masline, otet balsamic, sos de soia si se adauga boiaua de ardei, sare si piper, dupa gust. Se amesteca si se lasa sa se odihneasca cat timp preparam legumele.

Intr-o tigaie mai mare, in care se vor "asambla" toate ingredientele, se perpelesc cei trei catei de usturoi, in putin ulei de masline, pina cand vor fi prajiti, dar atentie, sa nu se arda caci vor da un gust amar mancarii.



In paralel, se incinge wok-ul pe flacara mare, un cu putin ulei de floarea soarelui, apoi se adauga morcovii. Atentie, legumele se trag la wok, intr-o ordine bine stabilita: radacinoasele primele, apoi fasolea, ardeiul, prazul si la sfarsit, ciupercile.


Morcovii se trag la wok timp de 4-5 minute, amestecand din cand in cand, pina cand se inmoaie, apoi se transfera in tigaia principala, cea in care am calit usturoiul. Se poate adauga putin sos de soia.


Urmeaza varza in wok; se procedeaza la fel timp de 4-5 minute, apoi se transfera in tigaia principala, peste morcovi. Ingredientele se amesteca, pentru a se patrunde gusturile.



Continuam cu fasolea, in wok. Probabil ii vor trebui mai multe minute decat celorlalte legume, intrucat a fost congelata, si-anume vreo 8-10. Cand e gata, se adauga celorlalte legume in tigaia principala si se amesteca.



Ardeii sunt la rand. Se pun in wok si se perpelesc si ei timp de 4-5 minute, adaugand putin sos de soia. Se amesteca apoi in tigaie, cu celelalte legume.



Urmeaza prazul in wok, la fel, 4-5 minute, un pic de sos de soia, apoi se muta in tigaia principala.



Finalmente, ciupercile, se amesteca si ele in wok, cu putin unt si ulei, apoi le vine si lor randul sa plece catre tigaia principala. Avem acum toate legumele combinate, mancarea prinde culoare, ramane doar sa ne ocupam de carne si taietei.




In tot acest timp si pina la finalul prepararii mancarii, tigaia principala ramane pe foc mic de tot, cat sa mentina mancarea calda. Nu uitati de asemenea, ca pentru mai multa savoare, sa adaugati cate putin sos de soia, de fiecare data cand trageti legumele la wok.

Carnea se prepara exact la fel, doar ca intr-o tigaie separata, unsa cu foarte putin ulei de floarea soarelui. Se lasa pina isi schimba culoarea si devine aurie, dar atentie sa nu se prajeasca.
Sigur, ea se poate trage si la wok, pret de 3 minute, dar pentru asta ai nevoie de flacara potrivita, o valvataie adica, pe care nu prea ai cum sa o obtii acasa. De aceea, noi apelam la modul de preparare intr-o tigaie separata.



Concomitent cu prepararea carnii, separat intr-o craticioara, se fierbe apa pentru taietei. Cand este clocotita, se adauga taieteii si se lasa 4 minute, pana cand sunt fierti. Acest lucru este valabil doar in cazul taieteilor cu ou, pentru wok. Daca alegeti taieteii de orez, acestia se pun in apa calda si se lasa 3-4 minute, pina cand se inmoaie si devin translucizi.



Cand e gata carnea, se adauga si ea peste legumele din tigaie si se amesteca. Taieteii se scurg de apa si se pun si ei peste carne si legume. Se poate adauga optional putin tabasco sau chili, daca va place mancarea mai condimentata. Se amesteca toate ingredientele, se lasa cateva minute ca sa se patrunda gusturile si se poate servi.




Acompaniata de un pahar de vin alb sau nu, condimentata ori nu, cum va place,  mancarea este deosebit de savuroasa si merita s-o incercati acasa. Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu