miercuri, 10 februarie 2016

5 moduri în care puteți slabi în timp ce dormiți


Nu stiai ca poti slabi in timp ce dormi? Ba da, acest lucru este cat se poate de adevarat! Trebuie doar sa ai in vedere cinci conditii, care nu sunt greu de indeplinit si la indemana tuturor. Iata-le!


Mananca doar proteine inainte de culcare

 iStock/Thomas_EyeDesign

 Esti predispus la a lua mici "gustari" inainte de a merge la culcare? Nu esti singurul care pateste asta. Trebuie doar sa stii ca in loc de biscuitii sau ciocolata cu care te "indulcesti" seara de seara, ar fi mai bine sa iei o gustare sau un shake, care sa contina legume bogate in proteine: soia, fasole, linte, naut, migdale, caju, nuci.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Florida au descoperit ca persoanele care au baut un shake care continea 30 de grame de proteine înainte de culcare, au consumat in timpul somnului, o energie de repaus mai mare, comparativ cu cei care nu au mancat nimic înainte de culcare. Cu cat masa musculară a corpului este mai mare, cu atat arzi mai multe calorii in repaus.



Dormi in intuneric deplin

 iStock/Geber86

Fa tot posibilul ca atunci cand dormi, camera sa fie cufundata in intuneric deplin. Trage draperiile la geamuri, renunta la ceasurile cu afisaj luminos si, cel mai important, inchide televizorul ori calculatorul. Atunci cand te afli in intuneric deplin, corpul tau produce melatonina, o substanta care te face sa  te simti somnoros si in plus,  ajuta la arderea caloriilor din organism.


Redu temperatura din dormitor

 iStock/bbeltman

Dormitul intr-o camera cu o temperatura mai scazuta (19-20 grade Celsius este temperatura optima pentru dormit), ajuta corpul sa arda mai multe calorii peste noapte. Explicatia consta in faptul ca organismul depune mai mult efort pentru a-si ridica temperatura centrala la 37 grade Celsius, ceea ce se transpune in arderea caloriilor. In plus, este stiut ca somnul intr-un mediu ambiant mai racoros, chiar si iarna, este mult mai confortabil decat daca temperatura este ridicata.


Inchide orice sursa de lumina si toate ecranele luminoase

 iStock/Vasileios Economou

Inainte de culcare cu cel putin o ora, inchide toate electronicele pe care le ai in dormitor. Renunta sa mai privesti la televizor, laptop, tableta ori telefon. Cercetatorii de la Universitatea din Manchester au descoperit unda de lumina albastra emisa de aceste aparate, perturba productia de melatonina a corpului si, ca urmare, ar putea perturba metabolismul


Stabileste-ti o ora fixa de culcare

 iStock/alvarez

Stabileste-t io ora rezonabila de culcare (inainte de miezul noptii este cel mai bine) si incearca sa o respecti in fiecare seara. Daca te odihnesti 7-8 ore pe noapte, ziua vei reusi sa arzi mai multe calorii, chiar si atunci cand nu esti activ.  Un studiu intreprins de catre American Journal of Clinical Nutrition, a constatat ca in cazul persoanelor bine odihnite, consumul de energie de repaus a fost cu 5% mai mare decat al celor care nu dorm suficient. Primii au reusit de asemenea, sa arda cu 20% mai multe calorii dupa masa, decat cei care nu se odihnesc destul. Acelasi studiu a constatat ca lipsa somnului face ca celulele adipoase sa devina mai puțin sensibile la insulină, o schimbare metabolica ce duce la obezitate.  

sursa: Reader's Digest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu