luni, 15 februarie 2016

Adevarul despre ciocolata

Ciocolata este  un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic.

Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi.

Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva.




Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata

Beneficiile pentru sanatate aduse de ciocolata, deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. 
Asadar, cel mai important criteriu in alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata este continutul de ingrediente solide non-grase din arborele de cacao, cel mai bogate in antioxidanti.
Boabele de cacao contin si grasimi saturate, insa majoritatea din acestea provin din acidul stearic, care nu influenteaza nivelul total al colesterolului la fel de mult precum alte tipuri de grasimi saturate.

Tot in cacao se regasesc si grasimi mononesaturate (benefice), care pot fi completate de grasimi lactice sau hidrogenate in cazul unor sortimente speciale de ciocolata, mai putin recomandate consumului. Asadar, un al doilea criteriu de alegere a ciocolatei sanatoase este optarea pentru tipuri de ciocolata care sa nu aiba in compozitie alte grasimi, in afara de untul de cacao.
Prin urmare, cu cat o ciocolata este mai inchisa la culoare (este preparata din cacao intr-o proportie de peste 75%), cu atat mai benefica este pentru sanatate.



sursa foto: sanatate.rol.ro
  


Studii stiintifice despre ciocolata si sanatate

Numeroase cercetari relevante in domeniul nutritiei au evidentiat faptul ca ciocolata neagra (amaruie) poate avea multiple beneficii pentru sanatate, in anumite circumstante si in conditiile consumului unor portii limitate.

Sanatatea cardiovasculara. Un studiu publicat in anul 2011 in lucrarea de specialitate Jurnalul Medical Britanic a demonstrat ca persoanele care consuma regulat ciocolata neagra isi reduc cu o treime riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare. Cercetatorii atrag atentia asupra selectiei sortimentului de ciocolata in acest sens, intrucat majoritatea tipurilor comercializate pot fi chiar daunatoare sanatatii inimii.

Riscul de infarct cardiac. Universitatea de Medicina Johns Hopkins din SUA a derulat un studiu care releva faptul ca sangele are o tendinta mai mica de coagulare in cazul unui consum de ciocolata neagra regulat. Astfel, acest desert poate preveni formarea cheagurilor de sange in vasele sangvine, cel putin in teorie.

Riscul de accident vascular cerebral. Un studiu suedez, publicat in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a demonstrat ca femeile care consuma doua batoane de ciocolata neagra pe saptamana isi reduc in mod considerabil riscul de producere a accidentului vascular cerebral.

Presiunea arteriala si rezistenta la insulina. Cercetatorii italieni au derulat un experiment in care doua grupuri de participanti au consumat, timp de 15 zile, cate 85 de grame de ciocolata neagra, respectiv aceeasi cantitate de ciocolata alba (fara flavonoli). Rezultatele au aratat ca rezistenta la insulina (un factor de risc pentru diabet) a fost considerabil redusa in cazul subiectilor care au consumat ciocolata neagra. Presiunea arteriala sistolica, masurata zilnic, a fost de asemenea mai mica in grupul care a consumat ciocolata amaruie.

Fluxul sanguin arterial. Un alt studiu dedicat beneficiilor ciocolatei negre a descoperit ca vasele de sange ale barbatilor care consuma acest desert sunt mai relaxate, facilitand circulatia sanguina prin artere. Astfel, riscul dezvoltarii afectiunilor cauzate de obstructionarea fluxului sanguin scade in mod considerabil.

Sindromul oboselii cronice. Efectul energizant al ciocolatei negre a fost demonstrat in cadrul unui studiu britanic restrans, in care un grup de adulti suferinzi de sindromul oboselii cronice a fost supus unui tratament cu ciocolata amaruie. La final, s-a constatat o ameliorare a starii de vitalitate in randul tuturor participantilor, fara sa apara ingrasarea. Cercetatorii au concluzionat ca ciocolata neagra stimuleaza activitatea neutransmitatorilor (precum serotonina) care regleaza starea de spirit si somnolenta.

Randamentul fizic. Un studiu american publicat in Jurnalul de Nutritie si Metabolism a scos in evidenta alte efecte pozitive ale consumului moderat de ciocolata neagra cresterea rezistentei fizice, dezvoltarea masei musculare si imbunatatirea randamentului fizic in timpul antrenamentelor sportive.

 
sursa foto: sanatate.bzi.ro

Consumul recomandat de ciocolata


In timp ce exista restrictii privind consumul de ciocolata (o cantitate prea mare inseamna un numar sporit de calorii, deci un pericol cert de ingrasare), specialistii in nutritie spun ca acest desert, savurat cu masura si in cadrul unei diete echilibrate, poate fi chiar benefic starii de sanatate. 

Asadar, alegeti cu atentie sortimentele de ciocolata pe care urmeaza sa le consumati si tineti cont intotdeauna de valorile nutritionale inscrise pe ambalaj, ce variaza in functie de continutul de cacao, zahar sau ingrediente suplimentare (alune, fructe uscate, creme etc.).

Valorile nutritionale pentru 100 de grame de ciocolata neagra sunt
85% cacao 567 kcal, 9,7 g proteine, 19,1 g carbohidrati, 50,2 g grasimi;
70% cacao 561 kcal, 8 g proteine, 31 g carbohidrati, 45 g grasimi;
65% cacao 521 kcal, 8 g proteine, 39 g carbohidrati, 37 g grasimi;

Prin comparatie, 100 grame de ciocolata cu lapte contine
567 kcal, 6,7 g proteine, 51 g carbohidrati, 37,3 g grasimi;

Cand doriti sa consumati o ciocolata de calitate, care sa va furnizeze beneficii reale pentru sanatate, tineti cont de urmatoarele aspecte importante:
- selectia boabelor de cacao;
- procesarea boabelor de cacao;
- modul in care a fost pastrata ciocolata (o suprafata mata si poroasa indica o depozitare incorecta sau faptul ca produsul este deja vechi).

sursa: Sfatul Medicului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu