luni, 29 februarie 2016

La multi ani, de Mărţişor!


 


Se spune ca pe vremuri, foarte demult, Soarele cobori intr-un sat, la hora, luand chipul unei fecioare. Un zmeu a pandit-o si a rapit-o dintre oameni, inchizand-o intr-o temnita. Pe data lumea s-a intristat: pasarile s-au oprit din cantat, izvoarele n-au mai curs, iar copiii n-au mai ras. Dar nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu... 

Intr-o zi insa, un tanar voinic s-a hotarat sa plece in cautarea Soarelui si sa-l salveze. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor, ca sa-l ajute  sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi, pana cand zmeul a fost doborat. 

Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer inveselind si bucurand iarasi lumea. A reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand aceasta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Cand si ultima picatura de sange se scurse in zapada imaculata, tanarul viteaz, isi dete sufletul.
De atunci a ramas obiceiul ca tinerii sa impleteasca doua fire de matase, cu doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

 

Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. In zilele noastre, margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.


In trecut, in Moldova si Bucovina copii si fetele purtau o moneda de aur sau argint legata la gat timp de 12 zile dupa care o prindeau in par si-o tineau astfel pana la inflorirea primul pom sau pana la sosirea berzelor. Altele agatau martisorul pe un trandafir iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.
In prezent, martisorul este purtat intreaga luna Martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Credinta populara este ca acesta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul in pom, aceasta se va implini. 



La inceputul lunii Aprilie, in multe dintre satele Romaniei si ale Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se crede ca astfel se vor speria spiritele rele.

Altii asteapta sosirea berzelor si arunca snurul dupa ele, zicand: "Na-ți negrețele/ Si da-mi albețele!"
Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.

Martisorul este o tradiţie în Romania, Republica Moldova si teritoriile invecinate locuite de romani sau aromani. Obiceiuri similare sunt intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia.

La multi ani, de Mărţişor! 



 Ion Voicu - Hora Mărţişorului



surse: Wikipedia, crestinortodox, youtube

2 comentarii:

  1. minunat si frumoasa povestea mrtisorului bravo celor care l-au facut si postat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o legenda populara, eu n-am facut decat sa o povestesc aici. Multumesc pentru aprecieri!
      Va mai astept pe blogul meu.

      Ștergere