luni, 22 februarie 2016

Sfaturi utile pentru o curăţenie temeinica



Îngrijirea locuinţei poate da oricui bătăi de cap. Cu un plan bine pus la punct însă, timpul petrecut pentru curățenia generală se reduce semnificativ. În primul rând, atunci când începi curățenia, ca să îți ușurezi munca, trebuie să cureți pe rând fiecare cameră. Începe cu camera în care petreci cel mai mult timp. Faptul că nu faci curăţenie în toată casa în acelaşi timp te va face să nu te simţi compleşit de cantitatea de muncă pe care o ai de îndeplinit.
 După ce vei termina curăţenia în prima cameră vei fi mulțumit că ai dus la bun sfârşit o parte din muncă. Nu te distrage de la curăţenie vorbind din când în când la telefon sau verificând periodic e-mailul sau news feed-ul de pe Facebook, pentru că vei pierde timp prețios și te vei sătura de făcut curățenie înainte să termini toată treaba. 

10 minute dedicate curăţeniei în fiecare zi ar putea scurta cu mult timpul alocat curăţeniei de la sfârşitul săptămânii.
Ca să ai camera de zi curată trebuie să stabeşti un loc pentru fiecare dintre obiecte şi să le menţii în ordine. De exemplu, fiecare membru al familiei să ştie că telecomanda trebuie să stea pe masă, că ziarele au un anumit loc în care trebuie să stea etc. În acest fel va fi mult mai simplu să faci curăţenie şi să o păstrezi cât mai mult.


Dacă vrei să ai dormitorul curat, trebuie să aranjezi patul în fiecare zi și să schimbi aşternuturile imediat ce se murdăresc. Atât aşternuturile, cât şi hainele murdare trebuie să ajungă rapid în coșul de rufe şi nu pe un scaun din apropiere sau pe jos prin cameră, pentru că microbii de pe rufele murdare pot provoca infecţii şi boli.


Bucătăria trebuie păstrată curată pentru a nu te confrunta cu probleme mai serioase. Asta înseamnă că, de fiecare dată când găteşti sau mănânci, trebuie să cureți mizeria imediat, să nu laşi vase murdare de pe o zi pe alta, pentru că rişti să nu le mai poţi curăţa bine, iar asemenea vase pot deveni apoi adevărate "bombe" pentru sănătatea ta.



 
Pentru o baie curată trebuie să faci în fiecare zi puţină curăţenie pentru a nu lăsa microbii să se adune. Dacă vrei să păstrezi strălucirea căzii trebuie să renunți la substanțele abrazive. Decât să folosești astfel de substanțe o dată pe săptămână, mai bine cureți cada zilnic cu detergenți non abrazivi.


Aeriseşte camerele cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi. Nu încălzi camerele la mai mult de 20°C, iar umiditatea nu trebuie să depăşească 50%.
Aspiratorul trebuie pus în funcţiune cam de două ori pe săptămână şi trebuie insistat cu aspiratorul pe sub mobilă. Ideal ar fi ca sacul aspiratorului să aibă şi un purificator, care să te ajute în lupta împotriva bacteriilor şi acarienilor şi să parfumeze totodată încăperea.


Schimbă mai des aşternuturile. Măcar odată pe săptămână ar trebui să ai un aşternut proaspăt spălat, care să te ajute să ai un somn liniştit şi sănătos. Poţi spăla aşternuturile la 60 de grade Celsius, în maşina de spălat. Curăţă temeinic salteaua. Măcar de două ori pe an, foloseşte puterea maximă a aspiratorului pentru a aspira cu putere salteaua pe care dormi. Dacă ai o husă pentru ea, nu uita să o speli măcar o dată pe lună. La orice semn de deformare sau uzură a saltelei trebuie să o schimbi pentru că îţi poate afecta coloana.



Ai grijă de curăţenia podelei. Aspiră în dormitor o dată pe săptămână (poţi şi mai des, dacă ai mochetă), şterge temeinic în colţuri şi sub pat. Şterge parchetul cu o cârpă uşor umedă şi îndepărtează praful (care poate cauza alergii severe) de pe mobila din dormitor.


Pentru că pe noptieră ajung obiecte care mai de care mai diverse, de la cutia cu cremă şi până la cana cu ceai, ochelarii, cărţile sau o tabletă de ciocolată, e de preferat să ştergi noptiera bine, măcar o dată la două zile.



Buretele de vase e ca un ...port pentru microbi. Şi prosopul de vase. Sau laveta de bucatatie. Potrivit unor studii efectuate în Statele Unite, 7% dintre prosoapele de vase erau infestate cu stafilococ auriu. Nici la capitolul E-coli, prosoapele de bucatarie nu stau foarte bine. Schimba-le cat de des se poate, macar o data pe saptamana.



Fă curat pe masa pe care mancaţi imediat dupa ce aţi terminat. Este mai uşor să ştergi eventualele murdării de pe masă atunci când sunt proaspete şi nu sunt lăsate să se întărească.



Păstreazăobiectele de bucătărie (vesela, tacâmurile şi alte ustensile) în dulapuri pentru a-ti fi mai uşor să faci curat pe rafturile şi blaturile din bucătărie. Păstrează cârpele de praf, bureţii, dezinfectanţii şi alte instrumente pentru curăţenie într-o cutie portabilă, pentru a găsi rapid produsele şi obiectele pentru curăţenie.



Încearcă să ştergi zilnic chiuveta şi aparatele de uz casnic din bucătărie, să aruncigunoiul şi să dai cu aspiratorul. Introdu aceste activităţi pe cat posibil în rutina zilnică, pentru a evita acumularea unui volum mare de muncă în casă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu