joi, 17 martie 2016

Din Cartea Recordurilor: Cel mai vechi mesaj gasit vreodata intr-o sticla





Dupa o examinare atenta a dovezilor istorice, Guinness World Records tocmai a confirmat ca o carte postala misterioasa, gasita pe malul insulei Amrum, Germania, este cel mai vechi mesaj gasit vreodata intr-o sticla.

Sticla a petrecut un numar incredibil de 108 de ani si 138 de zile pe mare, din momentul in care a fost aruncata in Marea Nordului de catre Asociatia Biologica Marina (Marea Britanie), la 30 noiembrie 1906 si descoperirea ei de catre o doamna pensionara, pe nume Marianne Winkler, in timp ce aceasta era in vacanta, in anul 2015.  

Marianne a urmat instructiunile vizibile in sticla, cu privire la spargerea acesteia si a gasit inauntru o carte postala. Instructiunile cereau celui care va gasi sticla, sa trimita cartea postala inapoi la Asociatia Biologica Marina, precizand unde a gasit-o, in schimbul unei recompense de un șiling.




Marianne a returnat cartea postala Asociatiei Biologice Marine, iar cei de acolo i-au trimis un șiling (pe care l-au achizitionat de pe eBay).

Mesajul, scris in engleza, germana si flamanda


Purtatorul de cuvant al Asociatiei Biologice Marine, Guy Baker, a completat un formular de cerere de inregistrare si a explicat motivul pentru care a trimis mesajul la  Guinness World Records:

"Cartea postala cerea celui care ar fi gasit-o, sa completeze informatiile cu privire la locul unde a fost gasita sticla; in cazul in care ar fi fost pescuita, care a fost numele ambarcatiunii, etc. si cerea ca mesajul sa fie returnat unui anume Bidder George Parker, in Plymouth, pentru o recompensa de un șiling. Dl Bidder a fost Presedinte al Asociasiei Biologice Marine din 1939-1945, asa ca receptionera noastra a fost oarecum confuza".




"Odată ce am primit această carte postala, ne-am adancit in arhivele incredibile ale Asociatiei Biologice si am descoperit tot ceea ce aveam nevoie sa stim despre dl. Bidder si cercetarile sale. Astfel am aflat ca sticlele care contineau mesaje aruncate in mare, constituiau niste instrumente puternice de studiu al miscarii apelor de adancime si al migrarii calcanilor".

George Parker Bidder


Baker a continuat: "Bidder a lansat un total de 1020 de sticle intre 1904 si 1906 si a raportat ca acestea erau ridicate la suprafata de catre pescari in proportie de 55% pe an. Unele sticle nu au fost niciodata returnate, asa ca s-a presupus ca au fost pierdute in ocean pentru totdeauna. Sticla  descoperita in Germania, a fost dintr-un set de sticle lansate pe 30 noiembrie 1906. "

In prezent, acest gen de cercetari se fac prin instalarea unor cipuri la pesti, aceste "etichete electronice" continand informatii cu privire la zonele prin care au trecut acestia. 

Anterior, cel mai vechi mesaj intr-o sticla,  a petrecut 99 de ani si 43 de zile pe mare si a facut parte dintr-un experiment stiintific similar.



surse: Guiness World Records, Youtube

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu