marți, 12 aprilie 2016

Dorada în crustă de sare, cu sos de lămâie si cartofi la cuptor




Acest preparat, cu o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa, l-am incercat si noi de curand. Dorada se poate gati in multe feluri, insa varianta la cuptor, in crusta de sare, este simpla, nu necesita prea mult timp de preparare si gatire, doar ceva indemanare, la sfarsit.

Dorada gatita astfel si acompaniata de un sos acrisor si rafinat de lămâie, cu o garnitura la alegere (cartofi la cuptor, orez, s.a.), este nemaipomenit de gustoasa! Sa trecem asadar, la treaba.




Ingrediente pentru pregatire dorada in crusta de sare

- 2 dorade mari si proaspete
- 1,5 kg sare grunjoasa
-  6 felii lamaie sau limeta
- rozmarin, cimbru, tarhon;





Ingrediente pentru sosul de lămâie

- coaja de la 5-6 lamai

- zeama de la o lămâie
- 50 ml ulei de masline
- 50 ml apa
- un varf de cutit de sare fina si unul de zahar

 Ingrediente pentru garnitura

- 6 cartofi

- ulei de masline
- rozmarin verde, maruntit
- sare, piper dupa gust

Timp de preparare si gatire dorada în crustă de sare, cu sos de lămâie si cartofi la cuptor: 1 ora

Mod de preparare dorada in crusta de sare

Se spala si se curata pestii de maruntaie si aripioare. Pentru acestea din urma, se foloseste o foarfeca de bucatarie. Ai nostri au fost gata curatati, asa ca n-a trebuit decat sa-i spalam bine si sa taiem aripioarele.

In fiecare dorada, se introduc cate 3-4 felii de lămâie sau limeta, de care aveti sau preferati, apoi condimentele. Se inchid apoi bine, astfel incat sa evitam ca sarea sa patrunda in interior.

Tapetam apoi o tava (se poate folosi si cea de cuptor), cu hartie de copt sau  folie de aluminiu. Jumatate de cantitatea de sare grunjoasa, se asaza pe fundul tavii, intr-un strat omogen, de 0.5 cm si se umezeste putin stratul de sare cu apa.

Asezam apoi doradele pe acest pat de sare si le acoperim cu sarea ramasa, lasandu-le cozile si capetele neacoperite. Batatorim apoi cu palmele, pentru ca sarea sa adere mai bine. In cazul in care va intrebati daca sarea va patrunde excesiv in peste, raspunsul este nu. Sarea nu va ajunge in interior daca pestii sunt inchisi bine, ci dimpotriva, va forma o crusta protectoare in jurul acestora si pe masura ce se va infierbanta, va ajuta la coacerea pestilor, dandu-le o savoare deosebita.



 



Introducem apoi tava la cuptorul setat la 220 de grade, pentru 45 de minute, timp in care ne putem ocupa de sosul de lămâie si garnitura.

Dupa ce scoatem tava de la cuptor, lasam pestii sa se raceasca timp de cateva mintute, apoi spargem crusta de sare cu un cutit si inlaturam pielea, care se va desprinde foarte usor, de la coada la cap.

Cu ajutorul unui  cutit mai lat sau o paleta pentru tort, filetam pestele, incepand de la cap spre coada. Punem bucatile de carne separat, pe un platou.

Pe urma scoatem  sira spinarii, cele cateva oase mari si umplutura; feliile de lime se arunca. Se desprinde apoi carnea de pe partea cealalta; pielea va ramane lipita de patul de sare.

Dorada poate fi servita alaturi de orez, cartofi copti, salata verde, legume fierte in abur sau orice alta garnitura preferati.

Noi am ales pentru acompaniamentul doradelor,  garnitura de cartofi si sosul de lămâie. Cartofii i-am fiert in prealabil in coaja, apoi i-am taiat in patru, apoi i-am presarat cu rozmarin proaspat, maruntit, putina sare si putin piper. I-am introdus la cuptor, pe etajul inferior celui pe care tronau doradele si i-am lasat timp de vreo douazeci de minute, pana s-au rumenit frumos. I-am scos din cuptor odata cu pestii, astfel incat totul a fost gata in acelasi timp si numai bune de mancat.





Mod de preparare sos de lămâie

Spalam bine lămâile si curatam apoi coaja, cu ajutorul unui cutit pentru curatat legume (peeler) sau un cutit de bucatarie foarte bine ascutit. Cojile trebuie sa fie extrem de subtiri, deoarece avem nevoie doar de partea galbena, nu si de cea alba din interior.



Punem apoi putina apa la fiert, intr-o craticioara mica si cand clocoteste, oparim cam 2 minute cojile de lamaie, dupa care aruncam apa. Repetam aceasta operatiune de 3-4 ori, aruncand de fiecare data apa si inlocuind-o cu apa proaspata. Astfel ne asiguram ca ceara si alte substante existente pe coaja, au fost indepartate. In plus, coaja de lămâie isi va pierde astfel, amareala.





Dupa ce am terminat de oparit coaja de lămâie de cateva ori, o punem intr-un blender, impreuna cu celelalte ingrediente pentru sos si incepem sa amestecam. La inceput, timp de cateva zeci de secunde mixam pe turatie mica, apoi trecem la turatie mare, timp de 2-3 minute.



La final, sosul este omogen si caldut. Il lasam sa se racoreasca, apoi il introducem la frigider. Sosul se poate pastra astfel timp de 2-3 zile si refolosi. In afara pestelui, merge perfect cu carnea de vita sau rata, ori cu diverse legume la cuptor: cartofi, sparanghel, broccoli.

Am adaugat cateva linguri bune de sos, peste carnea doradelor si alaturi de cartofii rumeniti la cuptor. O bunatate de mancare!
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Mmmmm....mi-a lasat gura apa!Musai sa incerc reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sigur ca sa incerci, mai ales ca se face atat de simplu! Pofta buna!

      Ștergere